Volkshaard in 2020: grootschalige renovaties, lancering nieuwe website & huurderskrant en corona

Sociale huisvestingsmaatschappij Volkshaard heeft haar jaarverslag klaar. Door corona werd 2020 allesbehalve een ‘gewoon’ jaar, maar desalniettemin kan Volkshaard een mooi resultaat voorleggen. “Met enkele nieuwe woongelegenheden, heel wat renovaties en verschillende nieuwe initiatieven voor onze huurders, zijn we heel tevreden”, klinkt het bij directeur Hans Heyse.

Volkshaard verhuurt in totaal 5.691 woongelegenheden in 17 gemeentes in de regio Gent-Eeklo. In 2020 kwamen daar 29 nieuwe woongelegenheden bij. “15 erkende assistentieflats in de Planetenwijk in Mariakerke (Gent) werden in gebruik genomen, net als 14 woningen in Sint-Jan-In Eremo (Sint-Laureins)”, aldus directeur Heyse.

Nog 67 andere woongelegenheden - in De Pinte, Nieuw Gent en Sint-Amandsberg – waren in opbouw op het einde van het jaar. “Het blijft noodzakelijk om ons aanbod uit te breiden, zeker als je weet dat er eind 2020 9.922 kandidaat-huurders op onze wachtlijst stonden.”

Renovaties, leefbaarheid & corona

Maar ook het comfort van de zittende huurders wordt niet vergeten, want Volkshaard is bezig met een aantal grootschalige renovaties. “Eind 2020 waren renovatiewerken aan 762 woongelegenheden in uitvoering”, vertelt directeur Heyse. “Het gaat voornamelijk om totaalrenovaties van enkele wijken, zoals het eiland Malem in Gent en het Westveld in Sint-Amandsberg. We blijven hierop inzetten.”

Bovendien nam Volkshaard ook een aantal nieuwe initiatieven. Zo werd in 2020 een nieuwe website gelanceerd én een huurderskrant, VOLuit. “Op die manier willen we onze huurders nog beter informeren”, legt directeur Heyse uit. “Dat is ook de reden waarom we onze Sociale Dienst opgedeeld hebben in een kandidaten- en bewonerswerking. Zo kunnen we meer aandacht besteden aan de leefbaarheid in onze gebouwen en wijken.”

“Helaas ontsnapten ook wij niet aan corona, waardoor bewonersontmoetingen niet konden doorgaan“, gaat directeur Heyse verder. “We hebben maximaal ingezet op telefonisch contact met onze huurders, maar dat is toch niet hetzelfde. We hopen dat we snel weer echt in dialoog kunnen gaan.“

Sociale koopwoningen & leningen

Zustermaatschappij Kleine Landeigendom Het Volk – die sociale koopwoningen bouwt en verkoopt – is actief in dezelfde regio. “In 2020 werkten we 125 woningen af. 82 daarvan werden ook verkocht, in Bachte-Maria-Leerne (Deinze), Oostakker (Gent), Waarschoot (Lievegem) en Sint-Jan-in-Eremo (Sint-Laureins)”, vertelt directeur Heyse. “De overige 43 worden dit jaar verkocht.”

Maar daar stopt het nog lang niet. Op het einde van het jaar waren nog eens 83 woningen en 38 appartementen in opbouw, verspreid over 7 projecten. Goed nieuws dus voor de 2.461 kandidaat-kopers die op het einde van het jaar ingeschreven stonden op de wachtlijsten van KLE Het Volk.

Daarnaast treedt KLE het Volk ook op als bemiddelaar voor sociale leningen. In 2020 was dat nog voor de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen, sinds 2021 is dat voor het Vlaams Woningfonds. “Er werden in totaal 85 akten verleden in 2020, goed voor een bedrag van 13.417.911 euro. We zijn alleszins heel trots op de cijfers die we kunnen voorleggen”, besluit Heyse.

volkshaard