Ingrijpende renovatie van 68 woningen in Hertooiebos (Zwijnaarde) is begonnen

De renovatie van de sociale woningen van Volkshaard in de wijk Hertooiebos in Zwijnaarde (Gent) is begonnen. De sociale huisvestingsmaatschappij verhuurt er 32 woningen en 36 appartementen, die gedeeltelijk of volledig gerenoveerd worden.
 

De renovatiewerken werden in oktober 2019 gegund aan de laagst biedende aannemer, Six bvba. “De werken zijn half juni gestart, het einde is voorzien in het najaar van 2022”, vertelt de directeur van Volkshaard, Hans Heyse.

De renovatie zal dus enige tijd in beslag nemen, maar dat is niet onlogisch als je de plannen van GDR-Architecten ziet, goed voor een bestelbedrag van bijna 5 miljoen euro (exclusief btw). Zo wordt bij alle woningen onder andere het buitenschrijnwerk vervangen, een ventilatiesysteem geïnstalleerd en de terrassen vernieuwd.

Totaalrenovatie met verhuis

“En daar blijft het niet bij. In de 24 woningen en 8 appartementen die een totaalrenovatie ondergaan, worden ook alle technieken vernieuwd: de sanitaire leidingen, de elektriciteit, de centrale verwarming op gas, …”, vult directeur Heyse aan. “Bovendien wordt in deze huizen ook de binnenafwerking aangepakt: de binnendeuren, keukens, badkamers, noem maar op.”

Omdat de totaalrenovatie bij deze 32 woningen zo ingrijpend is, kunnen de huurders niet in hun woning blijven tijdens de werken. “Zij kregen in november 2018 al te horen dat ze op termijn zouden moeten verhuizen. Verschillende van hen verhuisden sindsdien al naar een andere woning van Volkshaard. De huurders van de 36 woningen en appartementen die een deelrenovatie ondergaan, kunnen wel in hun woning blijven.”

Huurders informeren

In november 2018 organiseerde Volkshaard al een bewonersvergadering voor de huurders. Daarop werden de plannen van de architect voorgesteld en konden huurders hun vragen stellen over de werken en over de verhuis. Daarna volgde ook een huisbezoek door een maatschappelijk assistent, om de verhuismogelijkheden te bespreken en individuele vragen te beantwoorden.

Normaal volgde nu nog een tweede bewonersvergadering, vlak voor de effectieve start van de werken. Die kon niet doorgaan, omwille van de coronamaatregelen. “Daarom stuurden we een uitgebreide nieuwsbrief, met meer informatie over de planning, de werken en de hygiënemaatregelen die op de werf genomen zullen worden. Als de omstandigheden het toelaten, wordt later dit jaar eventueel wel nog een bewonersvergadering georganiseerd."

Doorschuifsysteem

Want het informeren van de huurders, dat is bij zo’n grote renovatie enorm belangrijk. “We begrijpen absoluut dat een verhuis moeilijk is. Daarom zoeken we voor elke huurder een passende oplossing binnen ons patrimonium”, belooft directeur Heyse. Om die reden wordt in de wijk ook gewerkt in verschillende fases, met een doorschuifsysteem.

“De werken beginnen in de woningen die leegstaan. Als die gerenoveerd zijn, kunnen enkele huurders al naar daar verhuizen. Vervolgens worden hun huizen aangepakt, waarna er weer mensen kunnen verhuizen. Enzovoort”, legt directeur Heyse uit. “Op die manier proberen we zoveel mogelijk mensen te herhuisvesten in de wijk zelf.”

Totaalrenovaties

Hertooiebos is trouwens niet de enige wijk waar Volkshaard grote renovatiewerken uitvoert. Op dit moment zijn er in Gent ook totaalrenovatiewerken aan de gang in Malem (102 woningen), Viermeersen (Wondelgem, 113 woningen), Westveld (Sint-Amandsberg, 160 woningen) en in de Koggestraat (18 woningen + 24 appartementen).

“Die renovaties zijn noodzakelijk omdat het gaat om oudere woningen, die niet meer voldoen aan de huidige normen”, klinkt het bij directeur Heyse. “We zitten momenteel op het hoogtepunt van onze leegstand door de totaalrenovaties. Maar als deze projecten afgerond zijn, mogen we een grote daling verwachten”, besluit Heyse.

volkshaard